EEN BOUVIER IS EEN BOUVIER?

EEN BOUVIER IS EEN BOUVIER?
.

Wij constateren dat er enige verwarring bestaat over het verschil tussen de zogenaamde showlijn en de werklijn van Bouvier des Flandres. De laatste tijd komen er regelmatig (jonge) Bouviers in de herplaatsing die voortkomen uit de zogenaamde werklijn. De eigenaren hebben zich een beetje, of heel erg, verkeken op de impact die een Bouvier uit de werklijnen met zich meebrengt. Vaak horen wij dat de Bouvier in kwestie niet meer te handhaven is, te druk, te veel bijt en dominant is, of heel anders als de Bouvier die zij kennen of gehad hebben.

Voor een leek (en ook voor de gemiddelde Bouvierliefhebber) is er nauwelijks verschil te zien als ze pup zijn. Het zijn dezelfde “bolletjes wol”, ze zijn schattig, lief. Je hart is gestolen bij het zien van zo iets vertederends en het is een Bouvier….. toch?
Als kleine pup is het verschil ook vrijwel niet te constateren. Pas op het moment dat het hondje opgroeit beginnen er verschillen op te treden. Vraag daarom wanneer u een nest bezoekt uit welke lijnen de pups komen en laat u voorlichten.
Vraag naar de stambomen en de certificaten van de gezondheidsonderzoeken.
Op een stamboom staat wie de ouders, grootouders en overgrootouders zijn, welke kwalificaties zij hebben behaald en welke onderzoeken zij heben gehad. Voor u misschien niet zo interessant, maar voor een fokker is dit onmisbare informatie. Een goede fokker probeert een zo verantwoord mogelijke combinatie te maken. Daarvoor zijn niet alleen de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van de twee ouderdieren belangrijk, maar ook van al hun voorouders. Hoe meer de fokker weet over de voorouders van een hond, hoe beter hij de juiste reu bij zijn teef kan zoeken. Weet een fokker helemaal niets van de voorouders van de reu en de teef, dan weet die fokker absoluut niet waar hij mee bezig is. Met alle kans op erfelijke ziekten en afwijkingen bij de pups.

De werklijn Bouvier wil zo graag voor je werken, is vaak onvermoeibaar en stopt niet wanneer jij het even voor gezien houdt. Om aan de behoefte van een zogenaamde werklijnbouvier te voldoen is het van belang dat er veel met hem getraind wordt en dan bedoelen wij niet een half uurtje per dag. Dan bedoelen wij het serieuze werk, een paar uur per dag en liefst ook nog een aantal trainingen per week, liefst bij een professionele vereniging.
Ervaring met de werklijnen is dan ook een pré. Verdiep u in de behoefte van een Bouvier uit werklijnen en ga eens kijken bij de verenigingen waar men gewend is met deze Bouviers te werken.

Wanneer u bovenstaande fysieke inspanningen met betrekking tot de werklijnbouvier allemaal niet op wilt of kunt brengen kies dan voor een Bouvier uit showlijnen.
Hierbij moeten wij vermelden dat u ook hiervoor over de nodige fitheid en consequentie dient te beschikken (en uiteraard geldt ook hier dat u zich het beste kunt laten voorlichten voordat u een Bouvier aanschaft), dit moeten we absoluut niet onderschatten. Laten we het zo zeggen: bij een showlijn zijn de scherpe kantjes er een beetje af. Over het algemeen vergen zij toch ongeveer de helft van de fitheid en trainingsuren als voor de werklijnen. Beiden lijnen zijn stoere honden die duidelijkheid, consequentie en natuurlijk veel liefde, tijd en geduld vereisen. Uitzonderingen bevestigen natuurlijk de regel

Wij hebben dit artikel geschreven niet omdat wij tegen werklijn Bouviers zijn, maar juist om er voor te zorgen dat de werklijn Bouvier een baas krijgt die weet wat een werklijn Bouvier nodig heeft. Dat het honden zijn waar echt mee gewerkt moet worden.
Een serieuze werklijn Bouvierfokker zal altijd een goede voorlichting geven en de pupkopers van raad voorzien.

Helaas staan erop marktplaats veel advertenties van pups waarbij er niet verteld wordt dat de pups uit een werklijn komen en wat zij nodig hebben. Met alle gevolgen van dien. Het zijn juist die honden die vanwege gedragsproblemen herplaatst moeten worden en zo de werklijn Bouvier een slechte naam bezorgen.

Wij hopen hiermee wat meer uitleg te hebben gegeven, waardoor er minder mensen teleurgesteld zullen worden in dit prachtige ras, maar vooral ook dat er minder honden ongewild in de problemen komen.